Att förstå dessa regler är avgörande för din säkerhet, samt för att följa svensk lagstiftning. Här bryter vi ner vad du behöver veta för att hålla dig och dina medtrafikanter säkra på vägarna, oavsett årstid.
Vinterdäcksperioden När är vinterdäck ett krav? Mellan 1 december och 31 mars måste du ha vinterdäck på ditt fordon om det råder vinterväglag. Vinterväglag innebär närvaro av snö, is, snömodd eller frost på vägbanan eller vägrenen. Att förbereda ditt fordon med rätt däck under denna period är inte bara en fråga om laglydnad – det är en fråga om säkerhet.
Dubbdäck och FriktionsdäckDubbdäcksanvändning: Du får använda dubbdäck från 1 oktober till 15 april. Kom ihåg att det är förbjudet att använda dubbdäck från 16 april till 30 september, om det inte aktivt är eller förväntas bli vinterväglag.
Däck på Släpet Matchande däck för säkerhet: Om du kör med släp under vinterväglag, måste däcken på släpet matcha de på dragfordonet. Det innebär dubbdäck på båda om bilen har det, eller möjligheten att ha antingen dubbade eller odubbade däck på släpet om bilen använder friktionsdäck. Detta för att säkerställa optimalt väggrepp och undvika sladd.
Krav på Mönsterdjup Personbilar och lätta fordon: Däcken måste ha ett mönsterdjup på minst 3 millimeter. Tyngre fordon: För lastbilar, bussar och personbilar klass 2 med en totalvikt över 3,5 ton är kravet på mönsterdjup 5 millimeter.
Bästa däcken bak När det gäller däcken på ditt släp, är det viktigt att de är av samma typ som de på din bil, speciellt i vinterväglag. Om din bil är utrustad med dubbdäck, behöver ditt släp också ha dubbdäck för att garantera att båda fordonen har likvärdigt grepp på vägen. Å andra sidan, om din bil har friktionsdäck (odubbade däck), har du flexibiliteten att välja mellan att sätta antingen dubbdäck eller friktionsdäck på ditt släp. Det huvudsakliga syftet med detta är att försäkra att ditt släp inte börjar sladda, särskilt under inbromsning, vilket bidrar till en säkrare körupplevelse för alla.
För mer detaljerad information och för att hålla dig uppdaterad med de senaste reglerna, besök Transportstyrelsens webbplats. Genom att följa dessa riktlinjer bidrar du inte bara till din egen säkerhet utan även till säkerheten för alla på vägen. Kör försiktigt!